Ce este Montessori?
Metoda Montessori este construita pe constatarea naturala ca un copil are toate atributele necesare pentru a creste si a se dezvolta, astfel ca educatia pe care o primeste trebuie sa fie coextensiva cu viata. Masurarea copilului prin normele si standardele sistemelor de educatie traditionala nu ajuta deloc la formarea unei imagini coerente pentru ca ignora sensibilitatile si tendintele proprii fiecarui individ.
Maria Montessori a pus la punct aceasta metoda folosindu-se de experienta practica in lucrul cu copiii din toate categoriile sociale, chiar si cu deficiente psihice. Prin materiale de clasa create cu scopul de a ajuta copiii sa experimenteze cu ajutorul simturilor, Dr. Montessori a obtinut rezultate exceptionale ce au demonstrat potentialul urias existent in fiecare individ.
Abordarea Montessori pune accent pe tendintele naturale ale fiecarui copil si il ajuta in a invata in ritmul propriu prin bucuria de a descoperi si a experimenta in modalitatea specifica fiecaruia. Fiecare etapa de lucru poate fi doar un joc pentru copil insa ajuta in procesul de adaptare sau introduce concepte abstracte. Ritmul specific fiecarui copil este dat de perioadele sale senzitive, un concept de baza in pedagogia Montessori, ce sunt intervale de timp limitate in care copilul este in mod special sensibil la un anumit tip de stimuli sau impresii.